Cursul de bază -ABC de zbor cu parapanta al şcolii de zbor A.S.PAR. întruneşte o pregătire teoretică şi practică. În cadrul pregătirii teoretice se învaţă:
- cunoaşterea şi întreţinerea echipamentului de zbor
- tehnici de pilotare
- orientare în teren
- menţinerea atenţiei distributive
- legislaţie aeronautica
- aerodinamică
- meteorologie
- pregătire psihologică
Pregătirea practică include minim 15 şedinţe, totalizând:
- 20 ore pregătire la sol
- 150-250 zboruri asistate
Fiecare şedinţă se poate prelungi la maxim 12 ore, in funcţie de condiţia fizică a fiecăruia şi de starea vremii.
În funcţie de timpul liber disponibil al cursantului, pentru programul de pregătire practică, fiecare cursant poate alege între varianta sfârşiturilor de săptămână sau cea zilnică (intensivă), care începe cu 30 minute după răsărit şi se termină cu 30 minute înainte de apusul soarelui, cu pauze aferente mesei şi odihnei.
Instruirea practică este diferită de la elev la elev, în funcţie de comportamentul fiecăruia, punându-se accent pe depăşirea impedimentelor psihologice în paralel cu însuşirea tehnicilor de zbor în deplină siguranţă.
Pentru a primi licenţa de zbor, echivalentă cu calificarile A, B si C valabile în străinatate, fiecare elev trebuie să stăpânească diverse tehnici de zbor, de la cele de bază, cum sunt decolarea şi aterizarea la punct fix, la zborul de durată, cu câştig de înălţime – dinamic şi termic – inclusiv tehnici de coborâre rapidă. De asemenea fiecare trebuie să cunoască şi să respecte regulile de prioritate şi de securitate a zborului.